‘Spring maar achterop!’ Hoe heerlijk is het om samen met je kind achter op de scooter rond te toeren. Even naar het zwembad voor zwemles of even langs familie die wat verder weg woont. Kinderen op de scooter, hoe zit dit nu precies? Moeten ze een helm dragen? En hoe zorg je dat je kind comfortabel zit? Wij leggen het uit.
Verschillende regels voor verschillende scooters
Voor veel ouders is de scooter het ideale vervoersmiddel, zeker wanneer ze niet op wandelafstand van school of de kinderopvang wonen. Het drukkere stadsverkeer zorgt soms voor lange files en dankzij het gemak van een scooter kun je hier makkelijk voorbij rijden. Ook een parkeerplaats zoeken gaat veel vlotter met een tweewieler dan een auto. De wetgeving rond het vervoeren van je kinderen echter is soms onduidelijk. Mag je kind zomaar achter op de scooter plaatsnemen voor een snel ritje naar school? Om duidelijkheid te krijgen over de regels van een kind op een scooter, is het eerst belangrijk om te weten dat een scooter een verzamelnaam is voor diverse gemotoriseerde tweewielers. Zo gelden er verschillende regels rondom de veiligheidsregels die je moet naleven voor:
- Bromfietsen: tweewielers met een geel kenteken. Bromfietsen rijden niet sneller dan 45 km/u. Er geldt een helmplicht voor zowel bromfietsers als bijrijders
- Snorfietsen: tweewielers met een blauw kenteken. Snorfietsers rijden niet harder dan 25 km/u. Vanaf 1 juli 2022 geldt de helmplicht. Ook een kind zal vanaf dit moment een helm voor scooter moeten dragen
- Motoren: tweewielers met een geel kenteken. Motors mogen net zo hard rijden als het autoverkeer, naargelang de maximale snelheid op de weg. Er wordt geadviseerd om voor kinderen achter op een motor een minimale leeftijd aan te houden tussen 10 en 12 jaar.
Kind achterop scooter? Met stoeltje en helm!
Een ritje naar school op een scooter hoeft absoluut geen probleem te zijn. Je kind kan plaatsnemen op een speciaal zitje. Sterker nog, een goedgekeurd zitje wordt tenminste tot een leeftijd van 8 jaar geadviseerd. De ondersteuning van de rug en de nek van het kind zijn hierbij erg belangrijk. Andere punten waarmee je rekening moet houden zijn:
- Je kind moet zich kunnen vasthouden aan het zitje, er moet dus een correct handvat zijn.
- Het dragen van een echte scooterhelm is verplicht. Geef je kind niet zomaar een fietshelm. Voor kinderen zijn specifieke kinderhelmen ontworpen. Hier is het gewicht belangrijk maar ook de maat van de helm. Laat je kind eerst wennen aan het dragen van een helm en houd er ook rekening mee dat hun nek niet te zwaar belast wordt door een te zware helm.
- Wanneer je je kind achter op de motor mee wilt nemen, dan zal hij goed rechtop moeten kunnen zitten
Mag een kind achter op de scooter? Kort samengevat: ja, mits het kind een helm draagt, comfortabel zit en zich vast kan houden aan een veilig handvat. Daarnaast moet je kind tot 8 jaar op de scooter op een goedgekeurd zitje zitten. Meer hierover kun je hier lezen.
Eerst even wennen met kind op de scooter
Voor de eerste keer rijden met je kind achter op de scooter. Dat betekent eerst even wennen natuurlijk. Misschien vindt je zoontje of dochtertje het stiekem wel een beetje spannend. Of jijzelf. Daarom is het goed om hier rustig naartoe te werken met de volgende tips:
- Zorg ervoor dat je kind op de scooter veilig zit. Dus – afhankelijk van de leeftijd – met goedgekeurd kinderzitje, en altijd met een helm en veilig handvat.
- Maak regelmatig wat kleine testritjes in de buurt op een rustig tempo voordat je met grote vaart de weg opgaat
- Maak geen bruuske bewegingen en neem de bochten voorzichtig
- Zorg voor een goede zichtbaarheid, bijvoorbeeld door het aanbrengen van fluorescerende stroken op het kinderzitje of gebruik een fluo hesje voor je kind
Andere interesssante vragen:
- Welke benzine tanken voor de scooter?
- Zijn spiegels verplicht op de scooter?
- Is een helm dragen op de scooter verplicht?
Interesssante producten: