Tips bij het kopen van een goede brommerhelm

Tips bij het kopen van een goede brommerhelm
2 augustus 2022
Tips bij het kopen van een goede brommerhelm

Is jouw oude helm aan vervanging toe of koop je voor het eerst een helm, dan zul je algauw merken dat er veel opties zijn. Koop je een helm van een gerenommeerd merk, dan kun je ervan uit gaan dat deze voldoende bescherming biedt, mits deze is voorzien van een ECE 22.05 keurmerk én deze een goede pasvorm heeft. Deze en andere eisen voor je helm zetten we voor je op een rij, zodat jij tot de beste keuze kunt komen.

Zo kies je de beste brommerhelm

Uiteraard ga je altijd op zoek naar een helm die je goedkeuring wegdraagt op het gebied van kleur, gewicht en andere uiterlijke aspecten. Maar het zijn de ononopvallende aspecten die bepalen in welke hoek je kijkt voor je ideale helm. We zetten ze op een rij:

  • Met welk doel rijd je?
    Welk helm je aanschaft is afhankelijk van de eisen die jij aan de helm stelt. Hierbij kun je nagaan wat voor type rijder je bent. Worden er lange afstanden gereden of wordt de brommer voornamelijk gebruikt om korte afstanden in de stad af te leggen? Er kan wat dat betreft een onderscheid gemaakt worden tussen integraalhelmen, systeemhelmen, jethelmen en fashionhelmen. Al deze helmen zijn geschikt om op de brommer te dragen, waarbij het ene type helm uiteraard beter aansluit bij het rijden van lange afstanden op de brommer en een ander type helm ideaal is om in de zomer te dragen tijdens korte afstanden.
  • Pasvorm is bepalend voor jouw helmkeuze
    De pasvorm een belangrijke factor bij het uitzoeken van een juiste helm. De stelregel is: liever een krappe helm dan een te grote helm. Een grote helm zal gaan kantelen waardoor je zicht op de weg afneemt. Zorg ervoor dat de helm niet te strak zit. Een helm die echt te krap zit, kan druk geven wat kan resulteren in hoofdpijn. Meet voor de juiste helmmaat de hoofdomtrek 2,5 cm boven de wenkbrauwen en kijk in de matentabel wat de juiste maat is.
  • Voorkeur voor helmmateriaal
    Het materiaal van de brommerhelm kan variëren. Zo kunnen de buitenschalen van brommerhelmen bijvoorbeeld gemaakt zijn van polycarbonaat, glasvezel of carbon. Glasvezel en carbon zijn materialen die beter bestand zijn tegen de elementen van de natuur. Zo zal er bij dagelijkse blootstelling bij polycarbonaat helmen de bovenste laag langzaam wegsmelten waardoor deze helm een klap minder goed kan opvangen. Aangeraden wordt om deze helm al na drie jaar – bij veel rijden – te vervangen. Glasvezel is wat duurder dan polycarbonaat, maar voelt wel wat zwaarder aan op het hoofd. Helmen van Carbon zijn het meest licht, duur én het beste bestand tegen weersomstandigheden.
  • Kies altijd een helm met keurmerk
    Het rijden met een brommer op de openbare weg brengt verplichtingen met zich mee, zoals het dragen van een goedgekeurde helm. Een helm dat beschikt over een ECE 22.05 keurmerk geeft een indicatie van de mate van bescherming. Lees hier alle eisen voor brommerhelmen.
  • Kies een nieuwe en geen tweedehands helm
    Koop nooit een tweedehands exemplaar. Simpelweg om de reden dat bij het overnemen van een gebruikte helm nooit bepaald kan worden of de helm ooit eens is gevallen. Een gevallen helm dient namelijk vervangen te worden. Ook als de brommerhelm er nog perfect uitziet. Er kan namelijk sprake zijn van microschade, waardoor de helm niet meer kan doen waarvoor hij bedoeld is: je beschermen bij een ongeval.
  • Vervang je helm op tijd
    Koop je een nieuwe helm, dan zul je aan de binnenkant een productiedatum zien. De leeftijd van een helm geeft geen garantie op de levensduur of bescherming van de helm. Voor elke helm wordt aangeraden deze drie tot vijf jaar te gebruiken. Hier dien je de helm te vervangen. Laat je de helm vallen, dan zal je sneller tot vervanging overgaan.

Vanaf 1 januari 2023 geldt voor alle brommers en snorfietsen de helmplicht. Alle chauffeurs van voertuigen met een blauw kenteken moeten dan een helm dragen. 

Wel eens gehoord van een LS2 helm? Lees hier alle voor- en nadelen van een LS2 helm.